Un al·legat a favor de la llibertat i en contra el totalitarisme amb una nova traducció a càrrec d'Albert Nolla.
Aquesta sàtira de la revolució russa i el triomf de l'estalinisme, escrita el 1945, s'ha convertit en un dels llibres mes mordaços de tots els temps. Els animals de la granja pairal s'organitzen per fer fora els humans i crear un sistema de govern propi per poder viure amb mes llibertat. Pero en aquesta organització, aparentment tan ideal, aviat apareixen els primers indicis de totalitarisme, i els porcs, els líders mes carismàtics del mas, es van convertint en opressors cada cop mes cruels i tirans.
"Durant tot aquell estiu la feina de la granja va anar com un rellotge. Els animals eren feliços com mai no s'haurien imaginat que es pogues ser-ho. Cada mos era un plaer viu i autentic, ara que era realment el seu propi menjar, produt per ells i per a ells, i no pas repartit per un amo mesquí. Sense els humans, inútils i parasitaris, hi havia mes provisions per a tothom".
GEORGE ORWELL
George Orwell (Motihari, India, 1903 - Londres, 1950), cuyo nombre real era Eric Blair, fue novelista, ensayista brillante y maestro de periodistas. Podría decirse que su breve vida resume los sueños y las pesadillas del mundo occidental en el siglo XX. Nació en la India británica en el seno de una familia de clase media, estudió con una beca en el exclusivo colegio de Eton, sirvió en la Policía Imperial en ultramar (Los días de Birmania, 1934), volvió a Europa, donde vivió a salto de mata (Sin blanca en París y Londres, 1933), regresó a la Inglaterra rural y empezó allí el ejercicio de la docencia (La hija del clérigo, 1935), escribió sobre la clase obrera inglesa y la explotación (Que no muera la aspidistra, 1936; El camino a Wigan Pier, 1937), recogió su experiencia de lucha contra el fascismo en la turbulenta Guerra Civil española (Homenaje a Cataluña, 1938), vislumbró en la convalecencia posterior el derrumbe del viejo mundo (Subir a por aire, 1939), colaboró con la BBC durante la Segunda Guerra Mundial, se consagró en el Tribune y el Observer como uno de los mejores prosistas en lengua inglesa (entre su vasta producción ensayística cabe destacar El león y el unicornio y otros ensayos, 1940), fabuló las perversiones del socialismo (Rebelión en la granja, 1945) y llegó a anticipar nuevos tipos de sociedad burocrática e hiperpolítica (1984, 1949). A pesar de su temprana muerte, se le sigue considerando la conciencia de una generación y una de las voces más lúcidas que se han alzado contra toda clase de totalitarismos.
Ver ficha de GEORGE ORWELL »